Alle rechten voorbehouden
Vergaderen / Artikelen
op 27 oktober 2021 door Maxime von Römer

Creatief vergaderen tips

27 October 2021

Wil je creatief vergaderen met je team? Tijd om de creativiteit in je team naar boven te halen want in dit artikel geven we je de beste tips om creatief te vergaderen!

Zoek je manieren om creatief te vergaderen met je team? In dit artikel geven we je onze beste tips om op een creatieve manier een vergadering in te vullen. Creatief vergaderen – en dat wil zeggen: je vergadering op een andere manier inrichten dan je normaal doet – kan namelijk weer hele andere inzichten opleveren, waardoor je als bedrijf ook weer nieuwe stappen kunt gaan zetten. Spannend? Misschien wel. Nuttig en leuk? Absoluut! 

Wat is creatief vergaderen? 

Creatief vergaderen is eigenlijk niets meer of minder dan vergaderen op een andere manier dan je normaal doet. Waar jullie team normaal gesproken misschien standaard in de vergaderruimte vergadert en jullie altijd aan dezelfde grote, ronde tafel zitten met jullie laptop voor je neus, ga je het bij creatief vergaderen anders aanpakken. Je hanteert een andere vergadertactiek, waardoor je uit het standaard patroon stapt waar jullie als team in zitten. Zo kom je mogelijk op andere ideeën dan normaal en dat is natuurlijk heel inspirerend voor de mensen in je team! 

Manieren van creatief vergaderen 

Creatief vergaderen kan ‘m al zitten in de manier waarop je vergadert. Denk bijvoorbeeld aan de volgende dingen: 

  • Vergaderen in de natuur. Wil je creatief vergaderen? Verander dan de locatie van je vergadering eens. In plaats van altijd maar te vergaderen in dezelfde vergaderruimte, gaan jullie als team met elkaar naar buiten. Ga vergaderen in het bos, vergaderen aan zee of heerlijk vergaderen op de Veluwe. Een nieuwe omgeving doet wonderen voor je inspiratie en de band binnen het team. 
  • Visueel vergaderen. Wist je dat de meeste mensen beelddenkers zijn? Op basis daarvan is het eigenlijk best wel gek dat we in vergaderingen zoveel doen met woorden. Een groot deel van je team is namelijk waarschijnlijk veel beter in beelddenken dan in hun gedachten goed verwoorden. Daarom is visueel vergaderen voor jullie team mogelijk een verfrissende manier om teamleden die normaal gesproken niet zo snel “aan het woord” komen hun inbreng te laten geven. 
  • Vergaderen met overnachting. Wil je écht iets speciaals maken van je vergadering? Dan is een vergadering met overnachting ook een vorm van creatief vergaderen. Wanneer je ook een overnachting boekt voor je hele team, maak je van de vergadering een teamuitje. Doordat collega’s elkaar ook in een ontspannen setting ontmoeten en je als team even helemaal uit de kantoorsetting stapt, kunnen er tijdens de vergadering ook weer verfrissende inzichten opgedaan worden. 

 

Creatief vergaderen: de beste tips 

Maar wat kan je nu, los van de vorm waarin je de vergadering giet, doen om je vergadering een creatieve twist te geven? Dit zijn onze tips voor creatief vergaderen! 

  1. Doorbreek de sleur. Vergaderingen zijn een bron van sleur. Altijd dezelfde gesprekken, dezelfde mensen aan het woord, dezelfde vergaderruimte, enzovoorts. Doorbeek die sleur en doe het eens heel anders! Begin de vergadering op een andere plek, ga wandelend vergaderen of laat elke collega tijdens een vergadering op iets trakteren. Je zult zien dat het doorbreken van patronen al een hele goede manier is om van het vergaderen weer iets leuks te maken. 
  2. Begin met humor. Humor is goed voor een mens. Samen lachen geeft ons goed gevoel en werkt verbindend. Daarom kan het heel fijn zijn om je vergadering te beginnen met een flinke portie humor. Kijk samen een cabaretfilmpje of bereid een grappige speech voor om de vergadering met een positieve noot te beginnen. 
  3. Begin de vergadering met een samenwerkingsopdracht. Samenwerken is goed voor de teambuilding. Het helpt om te leren hoe je samen kunt zoeken naar de juiste oplossing. Begin je vergadering eens met een simpele samenwerkingsopdracht? Leg je team bijvoorbeeld een lastige puzzel voor die ze moeten oplossen. Door de vergadering met een vorm van samenwerken te beginnen, heb je ook een betere basis voor de rest van de vergadering. 
  4. Geef een compliment. Vergaderen is vaak iets heel zakelijks, maar wat als je de vergadering eens met een meer persoonlijke noot start? Vraag elke collega om de collega links naast hem/haar een compliment te geven. Op die manier heeft elke collega een positieve boost gekregen aan het begin van de vergadering. Als dat geen lekkere basis is voor een productieve en positieve vergadering… 
  5. Begin de vergadering door successen te delen. We zijn allemaal gevoelig voor succesverhalen. Het inspireert en het geeft ons een gedeeld goed gevoel. Waarom zou je elke vergadering niet gewoon beginnen met het delen van een succesverhaal? Zet aan het begin van een vergadering een collega in het zonnetje of deel wat het bedrijf die week heeft bereikt. Daardoor zal iedereen zich trotser voelen op een gezamenlijke prestatie of zal elke collega zich meer gezien voelen. Het gevolg is dat iedereen met een beter gevoel de vergadering instapt! 

Je leest het: creatief vergaderen kent vele vormen! Het gaat er vooral om dat je de vergadering anders dan anders inricht. Dus verras je team met een leuke, nieuwe, inspirerende manier van vergaderen, zodat niet alleen de vergadering zelf, maar ook de uitkomst creatiever is dan ooit!