Alle rechten voorbehouden
Vergaderen / Artikelen
op 29 oktober 2021 door Maxime von Römer

Anders vergaderen

28 October 2021

Wil jij met je team eens anders vergaderen? In dit artikel inspireren we je met manieren waarop je anders kunt vergaderen!

Anders vergaderen… maar hoe dan?! Anders vergaderen is heel goed voor jou en voor je team. Een andere manier van vergaderen kan zorgen voor een frisse blik, kan je creativiteit een boost geven en kan ervoor zorgen dat je op nieuwe ideeën komt. Maar hoe doe je dat dan precies, anders vergaderen? Dat vertellen we je in dit artikel.

Anders vergaderen: wat is het? 

Er bestaat geen eenduidig antwoord op de vraag wat anders vergaderen precies is. Dat is namelijk voor iedereen anders! Het gaat er vooral om dat je als team kijkt naar de manier waarop je normaal vergadert en dat je dat anders gaat aanpakken. Dit hoeft natuurlijk niet voor altijd, maar eenmalig anders vergaderen levert al hele mooie inzichten op. 

Waarom anders vergaderen? 

Maar waarom zou je eigenlijk anders vergaderen als het vergaderen nu ook prima gaat. Daar zijn genoeg redenen voor! Anders vergaderen, al is het maar voor een keertje, kan namelijk zorgen voor: 

 • Meer creativiteit. Het is lastig om steeds met creatieve ideeën te komen als de situatie waarin je werkt en vergadert hetzelfde blijft. Nieuwe ideeën worden immers vaak getriggerd door nieuwe impulsen. Zoek die nieuwe impulsen dus op door anders te vergaderen en je zult zien dat de creativiteit in je team toeneemt! 
 • Afwisseling. We houden als mensen niet allemaal van afwisseling, maar het is wel goed voor ons. Niet alleen voor de creativiteit, maar ook voor je productiviteit is een andere setting soms heel gezond. Afwisseling houdt ons scherp, wat op zijn beurt weer goed is voor wat je creëert op de werkvloer. 
 • Meer productiviteit. Anders vergaderen kan ook een manier zijn om te ontdekken of je anders of productiever kunt gaan werken in de toekomst. Misschien vergaderen jullie nu op een manier waar je niet helemaal tevreden over bent. Misschien is jullie manier van vergaderen niet zo productief. Door anders te gaan vergaderen, kan je gaan ontdekken of er manieren van vergaderen zijn die ervoor zorgen dat jullie productiever werken. 
 • Werkprocessen verbeteren. Misschien is jullie huidige manier van vergaderen wel helemaal niet optimaal voor jullie bedrijfsvoering. Een andere manier van vergaderen kan inzichten geven die maken dat jullie als team veel beter je werk kunnen doen. 
 • Teambuilding. Anders vergaderen is iets wat je met elkaar doet! En samen nieuwe dingen uitproberen, is goed voor je onderlinge band. Daarom is anders vergaderen niet alleen puur voor de uitkomst van de vergadering, maar ook voor de sfeer binnen het team heel goed.  

Hoe kan je anders vergaderen? 

Maar hoe pak je dat dan precies aan, anders vergaderen? Dat kan op verschillende manieren. Allereerst is het belangrijk om vast te stellen hoe jullie nu vergaderen. Zitten jullie altijd in dezelfde vergaderruimte? Zit je altijd op een vaste plek? Of vergaderen jullie juist altijd via Teams? Wat het ook is, anders vergaderen gaat erom dat je het anders aanpakt dan normaal. Vergaderen jullie normaal gesproken altijd in de vorm van een online meeting? Dan ga je dat volgende keer anders doen! Vergader je altijd in dezelfde vergaderruimte waarin iedereen naast dezelfde persoon zit? Tijd om dat om te gooien. Jullie gaan het anders doen! 

Voorbeelden van anders vergaderen

Maar hoe ziet dat er dan in de praktijk uit? Om je dat uit te leggen, hebben we diverse voorbeelden voor je op een rij gezet. Daar komen ze: 

 • Vergaderen in het bos. Wil je het echt even helemaal over een andere boeg gooien? Ga dan vergaderen in het bos. Zo ben je helemaal uit je normale setting, kan je als team met elkaar wandelen en kunnen jullie genieten van de mooie natuur terwijl jullie belangrijke zakelijke beslissingen maken. 
 • Vergaderen aan zee. De zee en het strand zijn fijne plekken om te vergaderen. De omgeving geeft je creativiteit een boost en inspireert. Bovendien zijn jullie als team even lekker uit de kantoorsetting.
 • Begin je vergadering eens anders. Beginnen jullie een vergadering altijd met het doorspreken van de actiepunten? Begin dan nu eens anders. Vraag iedereen om een compliment te geven aan de persoon links van hem/haar, vertel een succesverhaal van het bedrijf of begin met een grappige speech. Zo is iedereen er met zijn aandacht meteen lekker bij. 
 • Vergaderen met overnachting. Wil je het anders vergaderen écht helemaal anders aanpakken? Dan kan je ook altijd vergaderen met overnachting. Zo maak je van een vergadering echt een teamuitje! 
 • Vergaderen op een boerderij. Boerderijen zijn vaak een oase van rust. Er is ruimte, er zijn dieren én er zijn in Nederland prachtige vergaderlocaties te huur op boerderijen. Op de boerderij kan je goed vergaderen én kan je de vergadering combineren met leuke teamuitjes, zoals koeien melken, tractor leren rijden en boerengolfen. 
 • Papierloos vergaderen. Anders vergaderen kan ook betekenen dat je gewoon op dezelfde plek blijft, maar dat jullie de processen binnen de vergadering anders oppakken. Maken jullie normaal gesproken allemaal je eigen notulen en heeft iedereen zijn eigen agenda? Kijk eens of jullie papierloos kunnen vergaderen. Wellicht dat dat jullie veel productiever maakt! 
 • Online vergaderen. Oké, misschien niet helemaal “anders”, want hier hebben we de afgelopen tijd heel veel mee mogen oefenen, maar toch is dit een manier van vergaderen die in dit rijtje thuishoort. Vergaderen jullie normaal gesproken veel op kantoor en hebben veel collega’s lange reistijden? Dan kunnen online meetings ook een goede manier van anders vergaderen zijn. Collega’s houden op die manier meer reistijd over, wat ook als positief ervaren kan worden. 

De nadelen van anders vergaderen

Zitten er ook nadelen aan anders vergaderen? Ongetwijfeld. Maar omdat “anders vergaderen” zo’n breed begrip is, geeft het je ook ruimte om het in te richten zoals jullie het als team prettig vinden. Op die manier kan je eventuele nadelen ondervangen. Een nadeel als “in het bos kan het regenen” kan je dus voorkomen door een vergaderlocatie af te huren en niet afhankelijk te zijn van het weer. Een nadeel van vergaderen aan zee kan zijn dat de zee zo ver rijden is, maar in dat geval kan je “anders vergaderen” ook dichter bij huis organiseren. Je bent immers niet afhankelijk van de zee om anders te kunnen vergaderen. 

Zitten er dus nadelen aan anders vergaderen? Dat is maar net de vraag. Het is aan jou hoe je je vergadering inricht… zolang het maar anders is dan normaal! En dat betekent dat je het een draai kunt geven die voor jullie team goed werkt. 

Anders vergaderen? Doen! 

Anders vergaderen? Ga het doen! Het is niet alleen een leuk experiment voor jullie als team om op ontdekkingstocht te gaan wat voor jullie werkt, maar het is ook een fijne manier van teambuilding. Samenwerken en samen dingen uitzoeken werkt verbindend. Wanneer jullie dus met elkaar op zoek gaan naar een andere manier van vergaderen, kan dit jullie als team weer sterker maken. En dat is natuurlijk ook weer goed voor het bedrijf waar jullie voor werken. Kortom: daag jezelf en je collega’s uit en vergader eens anders dan anders. Wie weet wat het jullie oplevert…