Alle rechten voorbehouden
Vergaderen / Artikelen
op 29 oktober 2021 door Maxime von Römer

Vergaderen aan zee

28 October 2021

Ben je op zoek naar een unieke plek om te vergaderen? Ga vergaderen aan zee!

Wil je vergaderen aan zee? Een goed idee! De zee en het strand zijn in alle seizoenen van het jaar heerlijk om naar toe te gaan als er vergaderd moet worden. De wind door je haren, de zilte zeelucht én de rust en ruimte die je aan zee ervaart zijn namelijk ideale ingrediënten om te vergaderen aan zee. Waar je allemaal aan moet denken? Dat vertellen we je in dit artikel.

strand, zee, vergaderen aan zee

Vergaderen aan zee

We zijn allemaal wel eens toe aan een andere setting. Elke keer die vergadering in dezelfde kantoorruimte is niet alleen een beetje saai, maar het kan ook voor een dip in je creativiteit en productiviteit zorgen. Een nieuwe omgeving is goed voor de mens. En als je dan toch op zoek gaat naar een andere vergaderlocatie, waarom zou je dan niet voor de zee kiezen? Hier geniet je van de natuur én doe je ontzettend veel inspiratie op die je weer in je werk kunt gebruiken. 

Voordelen van vergaderen aan zee

Vergaderen aan zee heeft een aantal grote voordelen, namelijk: 

  • Inspirerende omgeving. Zoals je hierboven al las, is het soms heel goed om even van locatie te wisselen. Een nieuwe omgeving doet wonderen. Je hebt weer nieuwe inspiratie en je bent op een nieuwe plek vaak ook veel productiever en actiever aan het werk, vanwege de prikkels van de nieuwe omgeving. Win-win! 
  • Boost voor je creativiteit. Buiten zijn maakt je creatiever. Je kunt je voorstellen dat de creatieve ideeën beperkt blijven als je elke dag in dezelfde kantoorruimte op vernieuwende ideeën moet komen. Er zijn immers geen nieuwe prikkels die je kunnen inspireren. Maar nieuwe ideeën komen als vanzelf in je op wanneer je een lange strandwandeling maakt met je collega’s. En dat maakt dat de zee en het strand voor een boost in je creativiteit zorgen!
  • Versterkt je team. Als team zit je op kantoor altijd in een werksetting. Het is soms heel goed om daar als team even uit te stappen en elkaar ook in een andere setting te leren kennen. Natuurlijk hoeven je collega’s niet je beste vrienden te worden, maar het is wel fijn om elkaar wat beter te leren kennen. Ontdek de mens achter je collega. Hierdoor kan je eenmaal terug op kantoor ook weer beter met elkaar samenwerken. 
  • Veel aanbod. Er zijn ontzettend veel vergaderlocaties aan zee die je als kantoor kunt afhuren. Na die lange strandwandeling kan je de harde zeewind achter je laten en stap je zo je goed verzorgde vergaderlocatie binnen. Ideaal! 

Nadelen van vergaderen aan zee

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan vergaderen aan zee. Om je een goed beeld te geven van hoe een vergadering aan zee er nu precies uitziet, delen we deze nadelen ook met je! 

  • Het weer kan tegenvallen. Is een strandwandeling wel zo lekker als het keihard waait? Of als het met bakken uit de lucht komt vallen? Niet echt. Over het weer heb je geen controle en het weer kan nu eenmaal tegenvallen als je gaat vergaderen aan zee. Gelukkig hoeft dit geen enorm probleem te zijn als je een goede vergaderlocatie hebt gehuurd waar jullie lekker droog zitten. 
  • Eindje rijden. Zit jullie kantoor in het oosten van Nederland? Dan is de zee natuurlijk best een eindje rijden. Hoewel dit een nadeel kán zijn, kan je het ook omdraaien in een voordeel: maak er gewoon een vergadering met overnachting van! Dan ben je echt even lekker weg. 

Vergaderen aan zee combineren met een overnachting 

Zoals we hierboven al noemden, is de zee niet voor iedereen om de hoek. Toch biedt dit ook kansen. Je kunt een vergadering aan zee namelijk ook koppelen aan een overnachting. Je bent er toch helemaal uit, dus waarom zou je niet een nachtje blijven? Zo kan je die ene belangrijke vergadering houden en kan je tegelijkertijd een teamuitje organiseren. 

strand, drankjes, collega, vergaderen

Wat voor vergadering aan zee? 

Maar wat voor type vergaderingen zijn nou geschikt om aan zee te houden? Eigenlijk kunnen heel veel vergaderingen aan zee. Zolang je voorzien bent van een manier om notulen bij te houden (pen en papier of bijvoorbeeld op een tablet of laptop), koffie en thee, toiletten en voldoende zitplaatsen, kom je al een heel eind. Toch leent een vergadering aan zee zich ook voor een specifiek soort vergaderingen, zoals: 

  • Een vergadering waarin een heel belangrijk besluit moet worden genomen. Het klinkt misschien gek, maar een zeer belangrijke vergadering kan je het beste houden op een andere locatie. Zo word je als team even uit je normale situatie getrokken. Dit geeft je de kans om wat meer van een afstand naar je situatie te kijken, waardoor je vaak betere oplossingen bedenkt. 
  • Vergaderingen die je combineert met een teamuitje. De zee is natuurlijk een plek waar je het gevoel hebt dat je er echt even helemaal uit bent. Om die reden leent een vergadering aan zee zich ook heel goed als teamuitje. Na de vergadering kan je op de vergaderlocatie lunchen of dineren, je kunt als team een strandwandeling maken en wellicht kan je – als het weer het toelaat – op het strand nog een leuke teambuilding activiteit doen. 

Vergaderen aan zee? Doen! De zee is de perfecte plek om geïnspireerd te raken, creatief te zijn én het als team leuk te hebben met elkaar. Er zijn gelukkig ontzettend veel vergaderlocaties aan zee, dus creëer een onvergetelijke vergadering aan zee met jouw team!