Alle rechten voorbehouden

Waarom staand vergaderen – de belangrijkste voordelen!

26 June 2020

Staand vergaderen is super populair! En niet voor niets! Door staand te vergaderen krijg je minder last van rugklachten en mensen zijn veel energieker tijdens de vergadering!

Je kunt op allerlei mogelijke manieren vergaderen. Los van de locatie waar je vergadert zal je na moeten denken over de manier waarop je vergadert. Wat bedoelen we hiermee? Er zijn de laatste tijd steeds meer mensen die ervoor kiezen om staand te vergaderen. Waarom staand vergaderen vraag je je af? Als je hier achter wilt komen raden wij je aan om snel verder te lezen. We laten het je in dit artikel namelijk allemaal zien!

Inhoud:

Waarom staand vergaderen – de belangrijkste voordelen

Je kunt op allerlei mogelijke manieren vergaderen. Los van de locatie waar je vergadert zal je na moeten denken over de manier waarop je vergadert. Wat bedoelen we hiermee? Er zijn de laatste tijd steeds meer mensen die ervoor kiezen om staand te vergaderen. Waarom staand vergaderen vraag je je af? Als je hier achter wilt komen raden wij je aan om snel verder te lezen. We laten het je in dit artikel namelijk allemaal zien!

Voordelen van staand vergaderen?

Om antwoord te krijgen op de vraag ‘waarom staand vergaderen’ is het handig om te kijken naar de voordelen die dit met zich mee weet te brengen:

Energieker door staand te vergaderen
Het voornaamste voordeel is dat mensen energieker worden. Bij een vergadering waarin iedereen op een stoel zit zakt het energiepeil al vrij snel. Mensen worden moe en gaan een beetje onderuit gezakt zitten. Bij een staande vergadering heb je dit probleem niet. Iedereen blijft scherp en is aanwezig.

Actiever mee doen met de vergadering
Het tweede voordeel, dit is dat mensen actiever zullen zijn. Doordat mensen meer betrokken zijn is de kans groter dat ze hun ideeën zullen pitchen met de rest van de groep. Je vergadering wordt zo een stuk effectiever!

Minder rugklachten
Een laatste voordeel is natuurlijk dat het een stuk beter is voor je rug. Want zeg nou zelf, heb jij na een lange vergadering geen last van kramp in je onderrug? Het is niet voor niets dat stabureau's ook zo populair zijn. Dit helpt ontzettend goed bij rug-en nekklachten!

Zijn er ook nadelen van staand vergaderen?

Over het algemeen zitten er niet echt nadelen aan het staand vergaderen. Het enige nadeel wat we zouden kunnen benoemen is het feit dat niet iedereen even goed ter been is. Met name de oudere werknemers zullen wat meer moeite hebben bij het staan. Zorg er daarom voor dat je altijd een stoel ter beschikking hebt voor de mensen die wat minder lang kunnen staan.

Los van dit kleine minpuntje is staand vergaderen echt dé manier om te zorgen voor een unieke sfeer tijdens het vergaderen. In het begin zal het een beetje onwennig zijn, maar binnen mum van tijd zal je niet meer terug willen naar het traditionele zittend vergaderen.

Waar moet je op letten als je staand gaat vergaderen?

Als je vergadering wilt organiseren waarbij iedereen staat, dan zijn er wel een paar punten waar je op moet letten. Hieronder vind je een lijstje. 

  • Je moet er bij het staand vergaderen op letten dat iedereen in de gelegenheid is om aantekeningen te maken. Zorg dus voor voldoende tafels waar mensen op kunnen schrijven.
  • Kan iedereen mee doen? Wat we al eerder zeiden, het is niet geschikt voor iedereen. Voor oudere mensen of mensen die minder valide zijn gaat het niet. Wellicht kun je voor deze mensen een barkruk gebruiken. Zo zitten ze ook wat hoger.
  • Deze tafels moeten natuurlijk hoger staan dan normale tafels.
  • Zorg daarnaast voor voldoende verkoeling. Als het warm is kan staan al snel veel energie kosten. Door de airco aan te zetten en door te zorgen voor genoeg water weet je zeker dat iedereen op een prettige manier staand kan vergaderen.

Voor elke vergadering geschikt?

Staand vergaderen is niet voor elke vergadering heel geschikt. Als iemand een lange presentaties houd dan is heel de tijd staan niet ideaal. Juist vergaderingen waar van iedereen interactie word verwacht, zijn de vergaderingen die je staand wilt doen. Denk aan een brainstorm bijvoorbeeld!

De grote van de vergadering
Ook is het staand vergaderen heel geschikt voor een kleinschalige vergadering. Als je met 100 mensen staand gaat vergaderen, wordt het al heel snel rommelig. Zeker als deze mensen nog niet eerder hebben staand vergaderd. Als je begint met staand vergaderen, begin dan eerst binnen jullie bedrijf met kleine groepen. 

Door het lezen van dit artikel heb je als het goed is een volledig antwoord gekregen op de vraag waarom staand vergaderen zo populair is op dit moment. Het is een prima manier om wat meer leven in de brouwerij te brengen. Met behulp van de tips en tricks uit dit artikel kan ook jij aan de slag om staand vergaderen te implementeren bij je komende vergadering.